θα σου κάνω Μακαρόνια – Pasta House

Συνέντευξη: Σοφία Γ. Ζούπα

Επιμέλεια: Θεανώ Γαρμπή

Φωτογραφίες: Θεανώ Γαρμπή, «Θα σου κάνω Μακαρόνια»

Σε μια περιοχή γραφική, γεμάτη ζωή, στην καρδιά της Ακρόπολης και λίγα βήματα από το πλακόστρωτο της Μακρυγιάννη, ξεκίνησε πριν ένα χρόνο τη λειτουργία του ένα μικρό pasta house.

0015-2
«θΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ» Λεμπέση 1, Ακρόπολη (Photo: Θ. Γαρμπή)

Ως φανατικοί της μακαρονάδας, οφείλαμε να το επισκεφθούμε, και στη συνέχεια να σας το παρουσιάσουμε, έχοντας φύγει από εκεί με την καλύτερη εντύπωση και με μια έντονη γευστική ικανοποίηση που δεν πρέπει να χάσετε..

Ένα μαγαζί που κάνει τη διαφορά, διατηρώντας την κάθε σάλτσα ολόφρεσκη, είτε λευκή είτε κόκκινη. Εκτός από τα φρέσκα υλικά που χρησιμοποιούνται, μαγειρεύεται εκείνη τη στιγμή. Με αυτό το τρόπο κρατάει όλη τη γεύση της ζωντανή, χωρίς να αλλοιώνεται, σε αντίθεση με ότι συνήθως συμβαίνει σε μια σάλτσα πρόμαγειρεμένη που «περιμένει» στη βιτρίνα, και που απλά θα ξαναζεσταθεί για να χρησιμοποιηθεί.

Το πιο σημαντικό; Βλέπεις τι τρως, έχεις οπτική επαφή με τα υλικά που πρόκειται να καταναλώσεις!

GIOTA-6 Απολαύστε φρέσκιες λαχταριστές παπαρδέλες με σάλτσα Pasta Di Mare... με φρέσκιες γαρίδες, φρέσκια ντομάτα, κολοκυθάκι, βότανα και ούζο....
Φρέσκιες παπαρδέλες με σάλτσα Pasta Di Mare (Photo: «Θα σου κάνω Μακαρόνια»)

Δοκιμάσαμε φρέσκες παπαρδέλες με σάλτσα Pasta di Mare, με γαρίδες, φρέσκια ντομάτα, κολοκυθάκι, βότανα και ούζο. Πριν ακόμη δοκιμάσουμε το πιάτο, η μυρωδιά που αναδυόταν από τα υλικά και τα βότανα, την ώρα που συνδυαστικά έμπαιναν στο τηγάνι, μας είχε κιόλας κερδίσει!

Η φρεσκάδα, είναι η πρώτη γευστική νότα που χτυπάει τον ουρανίσκο, ενώ η διακριτική παρουσία του ούζου κάνει τη σάλτσα ξεχωριστή, μέσα από έναν πολύ ταιριαστό  «μεσογειακό» συνδυασμό υλικών.

giota-11 Σαλάτα με σολωμό
Σαλάτα με Σολομό, καρότο, κολοκυθάκι, αγγούρι, ελιές και σάλτσα γιαουρτιού. (Photo: «Θα σου κάνω Μακαρόνια»)

Οι σαλάτες με τα έντονα χρώματα και τους πετυχημένους γευστικούς συνδυασμούς, είναι μια πρόκληση που δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε, όσο χορταστική κι αν ήταν η ποσότητα της μερίδας.

Δοκιμάστε την πρωτότυπη “Blue Cheese”με ανάμεικτα σαλατικά, μανιτάρια πλευρώτους, λιαστή ντομάτα, μπέικον και κρουτόν και συνοδέψτε την με ντρέσινγκ εσπεριδοειδών, ή βαλσάμικο με πετιμέζι.

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε ένα από τα νόστιμα και ελαφριά επιδόρπια, το Cheesecake strawberry daiquiri με μπισκότο oreo, την κρέμα λεμονιού με lime -μπισκότα μιράντα και δυόσμο, ή τη Μους σοκολάτα με άρωμα Ελληνικού καφέ και τριμμένη βάφλα..

giota-2
Στον εσωτερικό χώρο, ακόμη και η τεχνοτροπία στον τοίχο, είναι στο χέρι. (photo: Θ. Γαρμπή)

Τέσσερις συνεργάτες νεαρής ηλικίας, βρίσκονται πίσω από την δυναμική, αυτή, προσπάθεια της δημιουργίας ενός ποιοτικού street food – pasta house στην Αθήνα.

Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε την κα Γ. Ν., μια από τους ιδιοκτήτες, η οποία μας μίλησε για την προσπάθεια τους, ενώ παράλληλα, μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες, καθώς και μια εικόνα για το πως είναι να ξεκινάς κάτι που αγαπάς, σε μια περίοδο κρίσης.

0005-2
Η απόλυτη καθαριότητα του χώρου, είναι ένα από τα συν του μαγαζιού, ενώ τηρείται αυστηρά η απαγόρευση του καπνίσματος. (Photo: Θ. Γαρμπή)

Πως πήρατε την απόφαση να ανοίξετε το μαγαζί;

Ήταν μια ιδέα που είχαμε εδώ και χρόνια. Όχι στη μορφή εστιατορίου, αλλά στη μορφή ενός γρήγορου μακαρονάδικου. Όχι πρόχειρο, αλλά με σπιτικό χαρακτήρα και συγχρόνως άμεσο.

Ήταν κάτι που θέλαμε καιρό, μέχρι τη στιγμή που προέκυψε το συγκεκριμένο κατάστημα.

Το πήραμε και ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας αυτή, γιατί αγαπάμε πολύ το φαγητό και τη μαγειρική και θέλαμε πολύ να κάνουμε κάτι που να έχει σχέση με αυτό.

GIOTA-12
Photo: «Θα σου κάνω Μακαρόνια»

Πως θα ονομάζατε την κουζίνα σας;

Θα έλεγα Μεσογειακή. Μια μίξη Ιταλικής και Ελληνικής κουζίνας.

Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αγάπη στα μακαρόνια από πάντα, ή ήταν άλλοι οι λόγοι που επιλέξατε το συγκεκριμένο είδος;

Τα μακαρόνια, είναι το αγαπημένο φαγητό πολλών, δικαίως, πιστεύω. Εκτός το γεγονός αυτό, όντως αρέσει και σε εμάς, πάρα πολύ.

Ποιος είναι ο λόγος που επενδύσατε στο φαγητό, κάτι που θεωρείται ρίσκο στις μέρες μας, και όχι σε κάποιο άλλο αντικείμενο, για παράδειγμα ένα cafe, που τα κέρδη του ίσως να ήταν περισσότερα;

GIOTA-9 σαλάτα μας με προσούτο, μοτσαρέλα, ντοματίνια και πανδαισία λαχανικών.
Σαλάτα με προσούτο, τραγανά σαλατικά, ντοματίνια και μοτσαρέλα. Συνοδεύετε με ντρέσινγκ εσπεριδοειδών ή με βαλσάμικο και πετιμέζι. (Photo: «Θα σου κάνω Μακαρόνια»)

Καταρχήν να σας πω ότι αυτό που λέτε ίσχυε παλιότερα, τις παλιές, καλές εποχές. Τώρα πια δεν ισχύει με τα σημερινά δεδομένα. Θέλαμε να ασχοληθούμε με κάτι συγκεκριμένο και διαλέξαμε επιλεκτικά και αποκλειστικά το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Αν δείτε τον κατάλογό μας, θα καταλάβετε ότι τα μακαρόνια είναι αυτά που παίζουν τον κύριο ρόλο.

Ο κατάλογός μας, λοιπόν, για να δημιουργήσουμε κάτι ποιοτικό και σωστό δίνοντας βάση αποκλειστικά σε αυτό, είναι τυποποιημένος. Συνεργαστήκαμε με εξειδικευμένους ανθρώπους και σεφ. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένας ελκυστικός, για τους καταναλωτές, κατάλογος, αλλά και το μαγαζί να μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτό, με την ποιότητα και τις προσιτές του τιμές.

Δεν έχουμε πιάτα ημέρας, αλλά διάφορα ζυμαρικά με συγκεκριμένες φρέσκες σάλτσες.

0136-2
Η σάλτσα μαγειρεύεται τη στιγμή που θα την παραγγείλετε, διατηρώντας έτσι τη φρεσκάδα και τη γεύση της. (Photo: Θ. Γαρμπή)

Πως είναι η κίνηση με τους Έλληνες πελάτες; Τρώνε οι Έλληνες μακαρόνια;

Ναι! Νομίζω όμως πως τον καταναλωτή τον μαθαίνεις κιόλας. Σίγουρα όλοι τρώμε μακαρόνια, αλλά δύσκολα θα βγούμε για να πάμε να φάμε μακαρόνια. Όταν όμως κάποιος δοκιμάσει κάτι και του αρέσει, σίγουρα θα το αναζητήσει και πάλι, και θα ξαναγυρίσει στο μαγαζί που το δοκίμασε.

Εμείς είμαστε τυχεροί, γιατί από την πρώτη ημέρα είχαμε πελάτες, και αποκτήσαμε σε μικρό χρονικό διάστημα σταθερούς πελάτες, χωρίς ιδιαίτερη διαφήμιση και χωρίς να χρειαστεί να ανοιχτούμε πάρα πολύ. Οι σταθεροί πελάτες είναι νομίζω ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Είναι μια βάση γερή, το να έρθει και να ξανάρθει κάποιος και ταυτόχρονα να το πει και σε άλλους.

Το φαγητό συνήθως πάνω σε αυτό στηρίζεται.

Να μιλήσουμε λίγο για τη διακόσμηση του μαγαζιού, η οποία είναι πολύ ιδιαίτερη και όμορφη..

Για τη διακόσμηση συνεργαστήκαμε με ένα γραφιστικό γραφείο, το “Me and you” (meandyou.gr) και ο δημιουργός ονομάζεται Γιώργος Γελαδάκης. Είναι όλα δημιουργίες δικές του. Ότι βλέπετε, μενού, διακόσμηση, σχέδια, γραφικά. Και είναι όλα χειροποίητα. Ακόμα και η τεχνοτροπία στον τείχο, είναι στο χέρι. Το φωτιστικό το σχεδιάσαμε και το φτιάξαμε εμείς.

kolaz-1
Όλα σε σχέση με τη διακόσμηση, είναι χειροποίητα. (Photo: Θ. Γαρμπή)

Θέλαμε χρώματα ζεστά, ζωντανά και χαρούμενα, να μπαίνει κάποιος μέσα και να απολαμβάνει τη στιγμή που περιμένει για το φαγητό του. Να μην είναι ένα απλό Street Food, που μπαίνεις, παίρνεις φαγητό και φεύγεις, χωρίς να σου έχει κάνει κάποια αίσθηση. Είναι σημαντικό να σου αρέσει αυτό που βλέπεις, για όσο χρόνο το βλέπεις.

Ο δρόμος εδώ έχει αρκετές γκαλερί, και αυτό που θέλαμε ήταν να ταιριάζει με το στυλ του δρόμου.

Ανοίξατε σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο. Πως πηγαίνει η κίνηση και πως φέρεται καταναλωτικά ο κόσμος;

Ο κόσμος είναι συγκρατημένος, ισχύει αυτό. Σίγουρα μετράει τι θα ξοδέψει, αλλά παρόλα αυτά, είμαστε σε καλό δρόμο.

GIOTA-1
Το ευγενικό και χαμογελαστό προσωπικό, δεν θα σας φτιάξει μόνο εξαιρετικά μακαρόνια, θα σας φτιάξει και τη διάθεση. (Photo: «Θα σου φτάξω Μακαρόνια»)

Πως αντιμετωπίζεται σαν μαγαζί τη κρίση;

Κάνουμε ότι μπορούμε για να φέρουμε όσο πιο πολύ κόσμο γίνεται να γνωρίσει το προϊόν μας, με τα λιγότερα έξοδα. Δείχνοντας ένα καλό και ποιοτικό προϊόν σε πολύ κόσμο, σίγουρα θα κρατήσεις κάποιους από αυτούς. Κι αν είσαι πραγματικά καλός, θα καταφέρεις να προσελκύσεις ακόμα περισσότερους.

Πολύ σημαντικό είναι να κάνεις μια σωστή διαχείριση των εξόδων σου, και το πως θα χειριστείς τα χρήματα που εισπράττεις, για να καλύψεις τις υποχρεώσεις σου. Αυτό, είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι στη συγκεκριμένη περίοδο. Όταν ανοίξαμε το μαγαζί, πριν ένα χρόνο περίπου, ανοίξαμε με ΦΠΑ 13% και μετά από ένα μήνα ανέβηκε στο 23%. Παρόλα αυτά, δεν αλλάξαμε τον τιμοκατάλογό μας.

0081-2
Η «λεπτομέρεια» κάνει το χώρο ακόμα πιο ευχάριστο και ιδιαίτερο. (Photo: Θ. Γαρμπή)

Επιτυχημένος πλέον, θεωρείται εκείνος που αντέχει, αυτός που ακόμα στέκεται και δεν κλείνει.

Ποιο θεωρείτε “κλειδί της επιτυχίας”;

Η ποιότητα είναι το πιο σημαντικό από όλα. Στα χρόνια της κρίσης που διανύουμε, η ποιότητα είναι εκείνη που σε κρατάει. Το να φτιάξεις κάτι γευστικό, με καθαρά και φρέσκα υλικά και όχι με κονσέρβες. Η βάση μας είναι τα φρέσκα υλικά, όπως η μελιτζάνα, τα μανιτάρια, τα κολοκυθάκια, γενικά τα λαχανικά, αλλά και το καλής ποιότητας κρέας και θαλασσινά. Θέλαμε τα πιάτα μας να έχουν σπιτική, «μαμαδίστικη» γεύση.

Η έμπνευση για τις συνταγές σας από που προήλθε;

Συνεργαστήκαμε με τον executive chef Χρήστο Τζιλίρα, του ξενοδοχείου Τιτάνια. Μας έδωσε τις τριπλάσιες συνταγές από αυτές που βλέπετε στο μενού, εμείς κάναμε δοκιμές και καταλήξαμε σε εκείνες που μας ταιριάζουν περισσότερο. Το κριτήριο των τελικών μας επιλογών ήταν οι φυσικές γεύσεις, οι οποίες αναδεικνύονται μέσα από τα φρέσκα υλικά και οι σάλτσες θέλαμε να καλύπτουν όλα τα γoύστα, αποφύγαμε τις πολύπλοκες και με περίεργα υλικά συνταγές. Θέλαμε να είναι κυρίως, προσιτές στο κόσμο.

Τι θα προτείνατε στον κόσμο από το μενού σας ως σπεσιαλιτέ;

Από τις σάλτσες μας θα πρότεινα την Al Pesto, η οποία είναι λευκή και το pesto δεν είναι 100% pesto, αλλά περιέχει και μια μικρή ποσότητα από κρέμα τυριών. Επίσης, θα πρότεινα την κόκκινη σάλτσα Al Polo, με φιλέτο κοτόπουλο, φρέσκια ντομάτα, μπέικον και μανιτάρια, αλλά και τη λευκή Chicky Cheesy με φιλέτο κοτόπουλο επίσης, και ποικιλία μανιταριών. Είναι δύο σάλτσες που πάνε πολύ καλά. Άλλη μια σάλτσα μας που πηγαίνει πολύ καλά είναι η Pasta di Mare με γαρίδες, φρέσκια ντομάτα, κολοκυθάκι, βότανα και ούζο.

g3
Μέρος της διακόσμησης είναι κάποιες παλιές, αγαπημένες διαφημίσεις. (Photo: Θ. Γαρμπή)

Το μενού σας είναι σταθερό ή αλλάζει κατά διαστήματα;

Προς το παρόν δεν το έχουμε αλλάξει, γιατί είναι ακόμα καινούργιο. Σκοπός μας είναι να το ανανεώνουμε κατά διαστήματα.

Αυτή τη στιγμή, διαθέτουμε 8 σάλτσες με βάση τη ντομάτα, 6 λευκές και 2 χωρίς βάση, μια με βούτυρο και φρεσκοτριμμένο τυρί και μια με ντοματίνια, ελιές, κολοκύθι και μαϊντανό.

Έχουμε 10 είδη ζυμαρικών και μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα φρέσκα ζυμαρικά όπως το Νιόκι, το Τορτελίνι και η Παπαρδέλες, καθώς και οι πέννες ολικής άλεσης και η πάστα χωρίς γλουτένη.

Επίσης, έχουμε φτιάξει 3 παιδικά μενού που σερβίρονται σε ειδικά παιδικά κουτιά, τα οποία αλλάζουμε κατά καιρούς. Τα παιδάκια απολαμβάνουν το μενού που περιέχει και χυμό, αλλά και ένα δωράκι έκπληξη.

Από κρασιά έχουμε τα ατομικά του Τσάνταλη, ένα ροζέ, ένα κόκκινο και ένα λευκό, καθώς και ένα σχετικά καινούργιο, το οποίο δεν κυκλοφορεί και πολύ, το “Pupulo” και πάλι του Τσάνταλη. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό, λευκό κρασί, ελαφρύ, με λιγότερες θερμίδες και μικρότερο αλκοολικό δείκτη.

g-2
Photo: Θ. Γαρμπή

Λόγο του ότι η περιοχή είναι τουριστική, ποια είναι η αντιμετώπιση από τους ξένους τουρίστες;

Τους αρέσει, σταματάνε μπαίνουν και ξανάρχονται. Τους βλέπω ευχαριστημένους, γιατί βγάζουν φωτογραφίες, κοιτάζουν το μαγαζί, περνάνε χρόνο σε αυτό, δεν παραγγέλνουν απλά και φεύγουν. Αφήνουν επίσης, πολλά θετικά σχόλια σε κοινωνικά δύκτια όπως είναι το trip advisor και το Facebook και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα!

Το “Θα σου κάνω Μακαρόνια” πρόκειται να πάρει μέρος στη μεγάλη γιορτή της γεύσης (20-22/5), τo 1ο Athens Street Food Festival, το οποίο ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχτεί όλες τις αγαπημένες λιχουδιές «των δρόμων» όλου του κόσμου, στην καρδιά της Αθήνας, στον ιστορικό χώρο του Παλιού Αμαξοστάσιου του Ο.Σ.Υ. στο Γκάζι (Πειραιώς και Ερμού), όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν ξεχωριστές, street εκδοχές από δεκάδες κουζίνες, από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική.

GIOTA-5

«Θα σου κάνω μακαρόνια»
Λεμπέση 1, Ακρόπολη
Ώρες λειτουργίας: 12 μ.μ. έως 01:00 π.μ.
Τηλ: 210-9222033
Facebook: Θα σου κάνω μακαρόνια/Tha sou kano makaronia

Το μαγαζί λειτουργεί τις γιορτές και τις αργίες

Εξυπηρετεί με Delivery τις γύρω περιοχές όπως: Κολωνάκι, Κουκάκι, Πετράλωνα, Ακρόπολη, Καλλιθέα (έως Δαβάκη), Συγγρού, Αρχές Ν.Σμύρνης (έως πλατεία), Παγκράτι (έως Καλλιμάρμαρο), Μετς.

Ώρες Παράδοσης στο χώρο σας: Από 12.30 έως 00.30

0039-1
Photo: Θ. Γαρμπή
[Total: 2    Average: 5/5]