Η Παέγια της Βαλένθια

Το μυστικό βρίσκεται στο καμένο ρύζι στον πάτο του τηγανιού. Έτσι την προτιμούν στην περιοχή απ’ όπου το πιάτο κατάγεται, την Βαλένθια, η οποία θεωρείται πατρίδα του παραδοσιακού πιάτου.

Η Βαλένθια διαθέτει μεσαιωνικές γειτονιές, επιβλητικά μπαρόκ και κλασικά κτίρια, πλατείες, πάρκα και εκτεταμένους πεζόδρομους.

View of the Peniscola port Valencia, Spain

Η συνοικία των ψαράδων, με τα art nouveau σπίτια, είναι ένα υπαίθριο μουσείο, ενώ μοντέρνα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα δείχνουν το πρόσωπο της σύγχρονης πόλης.

Η πόλη αποτελεί ενδιαφέροντα γαστρονομικό προορισμό. Η Κεντρική αγορά είναι ένα υπέροχο art nouveau κτίριο, με μεγάλη ποικιλία τροφίμων.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η παέγια είναι το εθνικό φαγητό της Ισπανίας, όμως οι Ισπανοί τη θεωρούν το χαρακτηριστικό φαγητό της Βαλένθια. Οι ρίζες της είναι παλιές, από την εποχή των Μαυριτανών.

Η αρχική συνταγή περιείχε κοτόπουλο, πάπια, κουνέλι, άσπρο ρύζι, φασόλια, σαλιγκάρια, σαφράν, ελαιόλαδο και δεντρολίβανο. Οι κάτοικοι της Βαλένθια συνήθιζαν αντί για κρεατικά, να χρησιμοποιούν θαλασσινά, που είχαν σε αφθονία. Αργότερα συνδύασαν τα κρεατικά με τα θαλασσινά κι έτσι γεννήθηκε η ανάμεικτη παέγια.

Το φαγητό πήρε το όνομά του από το ομώνυμο τηγάνι στο οποίο μαγειρεύεται. Παραδοσιακά, ψήνεται επάνω σε φωτιά, με αποτέλεσμα το ρύζι να κολλήσει στον πάτο. Το καμένο ρύζι θεωρείται λιχουδιά και χαρακτηρίζει την καλή παέγια.

Paella Valenciana

Υλικά (για 2 άτομα)

500 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες

150 γρ. χωριάτικο λουκάνικο σε μέτριες λωρίδες

1 κρεμμύδι ξερό σε ψιλά καρέ

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

2 ντομάτες τριμμένες

2 πιπεριές πράσινες σε καρέ

2 πιπεριές κόκκινες σε καρέ

1 κ.γ. δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο

1 φλ. βρασμένα φασόλια ή αρακάς

250 γρ. γαρίδες καθαρισμένες

250 γρ. μύδια καθαρισμένα

250 γρ. καλαμαράκια σε ροδέλες

1/2 κ.γ. σκόνη σαφράν

400 γρ. ρύζι για ριζότο

250 ml ζωμός κοτόπουλο

3 κ.σ. φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα

80 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το λουκάνικο, το κοτόπουλο, τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά.

Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον μισό ζωμό και αφήνουμε μέχρι να κοχλάσει. Ρίχνουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεούμε για 15 λεπτά.

Ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό, τα θαλασσινά, το σαφράν, τα φασόλια ή τον αρακά, το δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε 5 λεπτά. Πασπαλίζουμε το φαγητό με μαϊντανό.

Πληροφορίες: Περιοδικό Γαστρονόμος

[Total: 1    Average: 5/5]