‘Εως 30/9 Leaving Today: the Freuds in Exile 1938 – Λονδίνο

Το Σάββατο 4 Ιουνίου 1938 ο Σίγκμουντ Φρόιντ, η σύζυγός του, η Μάρθα και η κόρη τους Άννα έφυγαν για πάντα από τη Βιέννη. Την ίδια ημέρα άφησε στο φίλο του τον συγγραφέα, Αρνολντ Τσβάϊχ, ένα σύντομο μήνυμα στο οποίο έγραφε: «Φτάνουμε σήμερα στο νούμερο 39 της Elsworthy Road, Λονδίνο NW3…».

Το σημείωμα ήταν απλό αλλά πίσω από αυτό κρυβόταν η μεγάλη ανάγκη να ξεφύγει από μια κατάσταση που καθημερινά εξελισσόταν όλο και πιο δραματικά για τους Εβραίους της Αυστρίας, ειδικά μετά την προσάρτηση της χώρας, στις 13 Μαρτίου, στη χιτλερική Γερμανία.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, το διαμέρισμα και ο εκδοτικός οίκος του Φρόιντ δέχονται επιδρομές, ενώ μια εβδομάδα αργότερα συλλαμβάνεται και ανακρίνεται από την Γκεστάπο, η κόρη του Άννα.

Μετά από εβδομάδες αβεβαιότητας ο Φρόιντ, η Μάρθα και η Άννα επιβιβάστηκαν σε ένα τρένο που τους οδήγησε πρώτα στο Παρίσι, και μετά στο Λονδίνο σε μια νέα ζωή.

Στην έκθεση, στο Μουσείο Φρόιντ στο Λονδίνο, εκτίθενται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, για πρώτη φορά πρωτότυπα έγγραφα, γράμματα και αντικείμενα και είναι η πρώτη έκθεση αφιερωμένη αποκλειστικά στη διαφυγή και την εξορία της οικογένειας Φρόιντ.

Ανάμεσα στα τεκμήρια υπάρχουν τα έγγραφα που χρησιμοποίησαν για να εγκαταλείψουν την Αυστρία και να εισέλθουν στη Βρετανία, την προσωπική αλληλογραφία του Φρόιντ με προσωπικότητες όπως ο Albert Einstein και ο H.G. Wells – καθώς και τα προσωπικά του αντικείμενα.

‘Ωρες Λειτουργίας: Τετάρτη -Σάββατο 12μμ – 5μμ
Εισιτήρια: 5£-9£

Freud Museum London
20 Maresfield Gardens, London NW3 5SX, Ηνωμένο Βασίλειο
tel: +44 (0)20 7435 2002

[Total: 0    Average: 0/5]