Γραβιέρα -Gruyère (γκριγιέρ)

Το όνομα »γραβιέρα», προέρχεται από το τυρί Gruyère (γκριγιέρ), το οποίο φτιάχνεται στο χωριό Γκριγιέρ (γαλλ. La Gruyère) της Ελβετίας. Βρίσκεται στη κοιλάδα του Άνω Σαρέν, στο νότιο τμήμα του καντονιού Φράιμπουργκ.

Το έδαφός της είναι ορεινό με πολλούς βοσκότοπους και ευνοεί την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Στην περιοχή, που κυρίως παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα, παράγεται και το περίφημο ομώνυμο τυρί. Οι κάτοικοι είναι ρωμαιοκαθολικοί και, εκτός από την τοπική διάλεκτο, μιλούν επίσης γαλλικά.

Το γκρουγιέρ, ή γκρουέρα, είναι είδος ελβετικού κίτρινου σκληρού τυριού Π.Ο.Π. από αγελαδινό μη παστεριωμένο γάλα.Έχει εκπληκτική βελούδινη υφή, ένταση στη γεύση που θυμίζει σκληρό τυρί, με χαρακτηριστικά τους ξηρούς καρπούς και τη ζάχαρη. Ωριμάζει με φυσικό τρόπο και η παραγωγή του προστατεύεται από την ελβετική νομοθεσία.

[Total: 0    Average: 0/5]