Γλυκό τιραμισού με γιαούρτι

Ανάλαφρο, απλό, γευστικό, για πολλούς αφροδισιακό, το Τιραμισού έχει κατακτήσει επάξια μία σημαντικότατη θέση ανάμεσα στα πιο γνωστά γλυκά παγκοσμίως. Για εμένα, μαζί με την πανακότα και το τσιζ κέικ είναι τα καλύτερα γλυκά που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Γιατί δεν είναι μόνο η γεύση, είναι και η ευκολία παρασκευής τους και η δυνατότητα να καταναλώσεις και λίγο περισσότερο χωρίς να βαρύνεις.

To διάσημο και γευστικότατο ιταλικό γλυκό Τιραμισού, φέρεται να έχει “γεννηθεί” στη Σιένα τον 17ο αιώνα, όταν ο Αρχιδούκας της Τοσκάνης ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί την πόλη. Οι ζαχαροπλάστες της περιοχής για να τον ευχαριστήσουν αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μοναδικό γλυκό. Στην αρχή το ονόμασαν “zuppa del duca”, ωστόσο, επειδή θεωρήθηκε αφροδισιακό από τους αυλικούς, οι οποίοι και κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα πριν από κάθε ερωτική συνεύρεση, η ονομασία άλλαξε σε Τιραμισού (Tiramisu).

Παρόλα αυτά, υπάρχουν άλλες δύο εκδοχές για τη δημιουργία του εκπληκτικού αυτού γλυκού. Μια από αυτές είναι ότι “γεννήθηκε” στο εστιατόριο “El Toula” στο Τρεβίζο περίπου το 1960, όταν ιδιοκτήτης του, το έδινε στους πελάτες του για να πάρουν δύναμη. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι το γλυκό δημιουργήθηκε στο Τορίνο από ένα ζαχαροπλαστείο για τον τότε πρωθυπουργό Camillo Benso Conte di Cavour, για να του δίνει ενέργεια στο δύσκολο έργο του για την ενοποίηση της Ιταλίας.

Συνταγή: Η καινοτομία του τιραμισού, δεν εντοπίζεται στην επίστρωση αλλά στο συνδυασμό της σοκολάτας με τον espresso και τη κρέμα zabaglione (κρέμα μασκαρπόνε). Στην παραδοσιακή συνταγή υπάρχει και το γλυκό κρασί Μαρσάλα. Σε αυτήν εδώ την εκδοχή του Τιραμισού θα προσθέσουμε γιαούρτι και θα αφαιρέσουμε το μασκαρπόνε.

Υλικά:

– 120 γρ. μπισκότα σαβαγιάρ
– 500 γρ. γιαούρτι
– 150 ml φρέσκια κρέμα
– 6 κούπες καφέ (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι καφέ προτιμάτε. Η επιλογή που θα κάνετε θα κρίνει και το αποτέλεσμα της γεύσης -πιο έντονο ή λιγότερο έντονο. Στην κλασική συνταγή ο καφές είναι espresso)
– 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
– 2 κ.σ. κακάο
– 50 γρ. κουβερτούρα σε τρίμματα
– Διακόσμηση: Θρυμματισμένοι ξηροί καρποί, φράουλες, νιφάδες αμυγδάλων

Προετοιμασία:

– Χτυπήστε την φρέσκια κρέμα προσθέτοντας σιγά σιγά το γιαούρτι και τη ζάχαρη, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μείγμα που να “στέκεται”.
– Βουτήξτε κάθε μπισκότο σαβαγιάρ στον καφέ και αφήστε τα λίγο να απορροφήσουν. Μετά στρώστε τα μισά σε ένα μπολ.
– Απλώστε τη μισή ποσότητα του μείγματος πάνω στα μπισκότα και στη συνέχεια πασπαλίστε με λίγη σκόνη κακάο.
– Δημιουργήστε άλλη μία στρώση μουλιασμένων μπισκότων, απλώστε την υπόλοιπη ποσότητα της κρέμας και τελειώστε πασπαλίζοντας με τη υπόλοιπη σκόνη κακάο και τρίμματα κουβερτούρας.
-Αφήστε το 1-2 ώρες (κατά προτίμηση στο ψυγείο, ειδικά του καλοκαιρινούς μήνες) πριν σερβίρετε. Διακοσμήστε με θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς ή/και με νιφάδες αμυγδάλων ή με κομμένες φράουλες.

Μ.Κ.

[Total: 0    Average: 0/5]