Γεμιστά Μανιτάρια με Ρύζι και Κρεμμύδι

Υλικά για 4 άτομα

200 γραμ. κρεμμύδια

20 γραμ. διαιτητικό φυτικό λίπος (2 κ.σ.)

200 γραμ. μακρύκοκκο ρύζι

1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών

10 γραμ. ντοματοπελτέ (1 κ.σ.)

8 μεγάλα άσπρα μανιτάρια

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι/αλάτι

1 σκελίδα σκόρδο

10 γραμ. Ελαιόλαδο (1 κ.σ.)

1 κ. γλ. Χυμό λεμονιού

1 κ.σ. τρίμματα από ψωμί ολικής αλέσεως ή μια φρυγανιά

Για τη φόρμα: Ελαιόλαδο

Διαδικασία

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Κόβετε 150 γραμμάρια από τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα υπόλοιπα 50 τα κόβετε σε κύβους μικρούς.

Ζεσταίνετε το φυτικό λίπος σε μικρή κατσαρόλα και σοτάρετε τις ροδέλες κρεμμυδιού. Ύστερα προσθέτετε το ρύζι και το ζωμό. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βράστε σε χαμηλή φωτιά για 8 λεπτά περίπου.

Καθαρίστε τα μανιτάρια με βρεγμένη χαρτοπετσέτα κουζίνας. Αφαιρέστε τα κοτσάνια των μανιταριών και κρατήστε τα στην άκρη. Αλείψτε με πινέλο μια φόρμα για σουφλέ με ελαιόλαδο και βάλτε μέσα τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώστε και ψήστε τα στη μεσαία σχάρα για 5 περίπου λεπτά.

Ψιλοκόψτε τα κοτσάνια των μανιταριών και λιώστε την σκελίδα του σκόρδου. Ζεστάνετε σε μικρό τηγανάκι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τους κύβους των κρεμμυδιών, προσθέστε τα κοτσάνια των μανιταριών και συνεχίστε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά. Ανακατέψτε μέσα εκεί το σκόρδο και το ντοματοπελτέ. Καρυκεύεστε με λίγο αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το χυμό λεμονιού.

Γεμίστε τα κεφάλια των μανιταριών με αυτό το μείγμα και πασπαλίστε με τα τρίμματα.

Γεμίστε με το ρύζι τη φόρμα και ολοκληρώστε το ψήσιμο στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 200 βαθμούς για 15 βαθμούς περίπου.

Ανά άτομο περίπου:

310 θερμίδες

9 γραμ. Πρωτεΐνες

11 γραμ. Λιπαρά

6 γραμ. Φυτικές ίνες

43 γραμ. Υδατάνθρακες

0 mg Χοληστερίνη

Πηγή: Από το βιβλίο «Χοληστερίνη – Δίαιτα & Συνταγές”

[Total: 1    Average: 5/5]