Έως 15/4 «ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα»

{Αρχική φωτογραφία: Ακτινοφόρος κεφαλή Ηλίου, 150 – 100 π.Χ., Ρόδος, Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου}

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank διοργανώνουν, από τις 2 Νοεμβρίου 2017 έως τις 15 Απριλίου 2018, μία μεγάλη έκθεση με τίτλο «ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα».

Η έκθεση παρουσιάζει μία διαφορετική όψη του νομίσματος, το οποίο έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. Το νόμισμα αποτελεί, πρωτίστως, το βασικό μέσον συναλλαγής των ανθρώπων, με το οποίο καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες, πραγματοποιούν τις πληρωμές και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Στην αρχαιότητα, το νόμισμα είχε και μίαν άλλη χρήση, μία χρήση που σχετίζεται με την εικονογραφία του: ήταν ένα μέσον συμβολισμού, ένα μέσον που ο καθένας μπορούσε να κρατήσει στα χέρια του, ένα σύμβολο απτό.

Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 2017

Η έκθεση χωρίζεται σε οκτώ θεματικές ενότητες, στις οποίες παρουσιάζονται 85 νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank μαζί με 159 αντικείμενα (πήλινα αγγεία και ειδώλια, μαρμάρινα και χάλκινα αγαλμάτια, ανάγλυφα, χρυσά κοσμήματα, μετρητικά σκεύη, νομίσματα από κλειστά σύνολα και επιγραφές) που προέρχονται από 32 Αρχαιολογικά Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και των οποίων η εικονογραφία συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενο εκάστης θεματικής ενότητας.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
– Χρήμα και Συναλλαγές
– Χρήμα και Εμπόριο
– Χρήμα και τέχνη
– Χρήμα και Ιστορία
– Χρήμα και Διακίνηση ιδεών
– Χρήμα και Προπαγάνδα
– Χρήμα και Κοινωνία
– Χρήμα και Τράπεζες

Tην έκθεση συνοδεύει επιστημονικός κατάλογος, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με λήμματα όλων των εκθεμάτων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

[Total: 0    Average: 0/5]